Panonski Utd.

srijeda, 02.01.2008.

U Bukureštu ni besne kere (1)

- Kamo ides? U Bukurest? Sta ces tamo!?!?

Otprilike ovako je izgledala reakcija vecine kojima sam rekao u kojem gradu cu docekati Novu 2008.

Ideja za docek Nove godine u 1200 km dalekom Bukurestu stvorena je jedne nedjelje u listopadu kada su otpale destinacije poput Pariza ili Budimpeste.

Odlazak u zemlju Drakule i najmladju clanicu EU organizirala je tek jedna zagrebacka agencija za fer cijenu. Krenuli smo u 18h iz Zagreba preko Beograda i Vrsca na Temisvar u Rumunjskoj. Ruta koju su odabrali u agenciji, ali i ruta koju je preporucio Michelin route, na kraju se pokazala kao promasena, jer zbog zaista losih cesta cijelo putovanje oduljilo se na nevjerovatnih 21 sat. Od toga treba oduzeti po sat na svakoj granici izgubljenih u pecatiranju i skeniranju putovnica.
Kao sto rekoh cestovna mreza u Rumunjskoj je u ocajnom stanju. Gradovi su povezani obicnim cestama koje prolaze kroz mjesta i koje vape za novim slojem asfalta. Jednostavno od Beograda do Bukuresta zaboravite na pravolinijsko putovanje jer ruta vise izgleda na izlist EKG nalaza...No na granici je svejedno potrebno kupiti vinjetu :)

Kad smo jednom konacno izasli iz rumunjskoj mraka (svice u ovo doba godine tek iza pola osam) ugledali smo svu sirinu Dunava kod grada Turnu Severin. Djerdap, zajednicka investicija ondasnje SFRJ i Rumunja obuzdao je Dunav na tom dijelu, a ujedno sluzi i kao most i kao granicni prijelaz...

Suncani dan otkrio je kako se zapravo zivi u juznoj Rumunjskoj. Stare Dacije, zaprezna kola, socijalisticke benziske i ducani sa polupraznim policama.


Nedovrseni nadvoznjak zarastao u travu dok iz obliznje kucice istrcava zena da rucno spusti rampu

Unatoc sto su kuce trosne i stare svaka ima satelitsku antenu i brdo programa prevedenih na rumunjski.

Kod Severina odvajamo se od Dunava i krecemo prema Craiovi, jednom od vecih gradova na putu prema Bukurestu. Ravnicarski predio i nesto bolja cesta uz pogled na tesku industriju koja je nekoc bila glavna grana socijalisticke Rumunjske, te brojni putokazi i oznake kilometraze davali su do znanja da smo sve blize cilju.

U Pitiestiju, gradu 100 km od Bukuresta, proizvodi se Dacia, sada clanica Renault - Nissan grupe, auto za koji se sve vise trazi i kod nas, a Rumunjima je glavno prijevozno sredstvo. Ovaj grad znacajan je za putnika namjernika jer od te tocke pocinje autocesta, dasak prave europe nakon sati i sati drndanja i truckanja.

(kraj prvog dijela)

02.01.2008. u 22:27 • 12 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>



< siječanj, 2008 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Slike iz djetinjstva sa tu i tamo kojom aktualnom temom

Linkovi



>> moji, a meni najdrazi...<<

Kad nebo primi boju tvojih ociju...

1999.

O Balasevicu!

1988.

O vojsci!

Stats


web counter with stats